harakiri plegen


harakiri plegen 1.0

zelfmoord plegen door zich op de Japanse, doorgaans rituele wijze de buik open te snijden

Algemene voorbeelden


Toen de leidende shoigun trachtte de Keizer af te zetten om zo zelf het keizerschap op zich te nemen, greep Keizer Go-Daigo zijn kans. Vele soldaten liepen over naar het keizerlijke leger en de heersende Hojo-familie werd gedwongen harakiri (zelfmoord) te plegen.

http://www.go2war2.nl/

Jaren daarvoor had in het avondland, terwijl de zon onderging, de ouwe man harakiri gepleegd, niet op de formele wijze met een zwaard in zijn onderbuik want die wijze was hem niet bekend [...], maar met zijn eigen broeksriem die hij had vastgemaakt aan de spijlen van een ijzeren bed dat aan de gemeenschap behoorde.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

Met hulp van machtige krijgsfamilies, wisten bepaalde leden van de Keizerlijke familie de macht naar zich toe te trekken. Hierdoor steeg echter de macht van de samoerai en hun families. Deze macht werd zo groot dat op een bepaald moment de opperbevelhebber onder de Samoerai, de Shogun, feitelijk de heerser over Japan werd. Meestal door het vermoorden van de tegenstander (danwel doordat deze zo vernederd werd dat hij en zijn familie Harakiri (rituele zelfmoord) moest plegen).

http://www.go2war2.nl/

harakiri plegen 2.0

zichzelf te gronde richten; zichzelf vernietigen

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


De traditionele socialistische rivaal heeft zo goed als harakiri gepleegd. Met haar programma gaf ze ook haar bestaan op.

De Standaard,

Daar pleegde de socialistische PSI kort na haar honderdste verjaardag na een lange doodstrijd harakiri.

De Standaard,

Robert Druyts neemt definitief ontslag als hoofd van de antifraudecel bij het Abos, het Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking: "Ik pleeg geen harakiri".

De Standaard,